zadzwoń do nas 12345 20 36
Opłata jak za połączenie lokalne wg taryfy operatora
  • Tania Energia

    dla twojego domu

    krok 1

  • krok 2

Jak oszczędzać energię w swojej kuchni?

Ciesz się niskim rachunkiem za prąd i satysfakcją z bycia proekologicznym!

Zużycie prądu w kuchni ma duży wpływ na wysokość rachunku za energię. Czajnik elektryczny, piekarnik, płyta indukcyjna (lub gazowa), chłodziarka i zamrażarka – to ok. 50 proc. udział w zużyciu energii przez gospodarstwo domowe.

Lodówka

Za to pytanie może się gospodarz czy gospodyni obrazić, ale warto je zadać. Czy wiesz jaka temperatura jest w Twojej lodówce? Chłodziarce wystarczy bowiem +7°C, a zamrażarce –18°C. Całkiem możliwe, że w twoim urządzeniu temperatury są jeszcze niższe, co nie ma wpływu na jakość przechowywanych produktów. Każdy stopień mniej to kilka procent większe zużycie energii.

W lodówce nie powinien gromadzić się szron. Już kilka milimetrów lodowych kryształków zwiększa znacznie zużycie energii nawet o połowę. Oznacza to, że warto lodówkę co pewien czas rozmrozić, nawet tę z funkcją no frost.

Muszę wspomnieć o kilku mniej lub bardziej oczywistych zasadach:

– do lodówki nie wstawiaj ciepłych produktów,

– to, co wyjmujesz z zamrażalnika, wstaw do chłodziarki, dzięki temu agregat będzie miał mniej pracy,

– lodówka powinna być odsunięta trochę od ściany, gdyż z tyłu urządzenia znajduje się wymiennik ciepła, do którego musi dopływać powietrze,

– specjaliści radzą trzymać żywność w zamkniętych pudełkach i tak zapakowane chować do lodówki, wtedy zmniejszymy nie tylko ilość wilgoci w chłodziarce, lecz także zużycie energii,

– warto odkurzać spirale znajdujące się z tyłu lodówki, nowsze modele mają te elementy częściowo zabudowane.

Czajnik elektryczny

Gotuj tyle wody, ile potrzebujesz.

Warto kupić czajnik z grzałką zakrytą (płytową) – możesz dzięki temu wlać mniej wody niż do urządzenia z grzałką spiralną. W tym drugim przypadku szybciej osadza się kamień i jest go więcej. Na szczęście na rynku coraz trudniej znaleźć urządzenie z taką grzałką.

Jak usuwać kamień? Jest na to kilka domowych sposobów. Jednym z najskuteczniejszych jest wlanie po szklance octu i wody. Następnie zagotuj i odstaw na kilkadziesiąt minut. Kolejnym krokiem jest wylanie zawartości, dokładne umycie czajnika i zagotowanie wody.

Kuchenka

Niezależnie czy masz płytę indukcyjną czy kuchenkę gazową, warto pomyśleć o oszczędnym przygotowaniu potraw.

Wlewasz wodę do garnka, aby np. ugotować makaron? Staraj się użyć jej możliwie mało. Garnek niezapełniony po brzegi nie przeszkodzi w przygotowaniu doskonałej potrawy, a znacznie zmniejszy zużycie prądu czy gazu.

Możesz zmniejszyć gaz na kilka minut przed zakończeniem gotowania, a nawet wyłączyć. Potrawa wciąż będzie korzystała z nagromadzonego ciepła przez ten czas.

Oczywiście przykrywaj potrawy podczas gotowania. Ciepło ma iść do wewnątrz, a nie ogrzewać pomieszczenie.

Piekarnik

Zasady korzystania z piekarnika są proste. Nic tylko zapamiętać i sprawdzić zużycie prądu (gazu).

– nie zawsze trzeba piec w 250°C, wybierz możliwie niską temperaturę,

– drzwi piekarnika powinny być szczelnie zamknięte, otwieraj ja na krótko,

Chcesz skończyć pieczenie za 5 minut? Możesz już teraz wyłączyć piekarnik, twoje kulinarne dzieło będzie korzystało z już nagromadzonego ciepła.

Zmywarka

Do korzystania z tego urządzenia nie trzeba nikogo przekonywać, zwłaszcza rodzin z dziećmi. Zmywarka zapewnia nam czyste naczynia, i to taniej i wygodniej niż gdybyśmy myli je samodzielnie.

Zabrzmi paradoksalnie zdanie… do zmywarki wstawiaj czyste naczynia. Nie o to dokładnie chodzi, ale należy je usunąć z resztek jedzenia. Można np. przygotować miskę z zimną wodą i każde naczynie opłukać. To z pewnością przysłuży się naszej zmywarce.

Do tego staraj się wykorzystać w pełni pojemność urządzenia i wybierać krótkie programy mycia, o ile takie Twoim naczyniom wystarczą.

Oczywiście warto zaopatrzyć się w zmywarkę z wysoką klasą energetyczną i posiadającą system eco, dzięki temu oszczędzimy wodę i prąd.