zadzwoń do nas 12345 20 36
Opłata jak za połączenie lokalne wg taryfy operatora
  • Tania Energia

    dla twojego domu

    krok 1

  • krok 2

Podejmij wyzwanie, czyli siedem prostych sposobów na oszczędne korzystanie z lodówki

Jak umiejętnie oszczędzać energię dzięki odpowiedniemu korzystaniu z domowych urządzeń chłodniczych? Oto odpowiedź.

1. Znajdź dobre miejsce dla lodówki

Udział chłodziarki czy chłodziarkozamrażarki w domowym rachunku za prąd wynosi często ponad 20 procent. Nic dziwnego, włącza się kilkanaście razy dziennie, przynajmniej kilkukrotnie od rana do wieczora ją otwieramy. Są jednak sposoby, aby zużycie prądu przed to urządzenie było mniejsze. Przede wszystkim należy lodówkę dobrze wypoziomować i ustawić w miejscu dalekim od źródła ciepła. Grzejnik i kuchenka nie powinny zatem znajdować się w sąsiedztwie chłodziarki czy chłodziarkozamrażarki. Zwiększenie temperatury otoczenia o jeden stopień oznacza zużycie energii wyższe o kilka procent. Lepiej zatem na kuchennym termometrze widzieć liczbę 19 niż np. 22 stopni Celsjusza. Ważne jest też ustawienie lodówki w oddaleniu od ściany. Ciepło tam gromadzone musi być swobodnie odprowadzane.

2. Nie zaglądaj za często

Nie namawiamy do zaprzestania jedzenia, ale do otwierania drzwi lodówki na krótko i sięganie tylko po potrzebne w danej chwili produkty – to z pewnością rady, które przysłużą się domowym oszczędnościom. Wiele czasu (a więc i energii) zyskamy, gdy w naszej lodówce każdy produkt będzie miał swoje miejsce. Warto korzystać z zamykanych pudełek, dzięki nim łatwiej będzie nie tylko o posegregowanie produktów, lecz także ma to dodatkową korzyść, o której piszemy w kolejnym punkcie.

3. Usuwaj wrogą wilgoć

Znacznie trudniej jest schłodzić wnętrze lodówki, gdy panuje w niej wilgoć. Z lodówki należy usuwać zgromadzony szron. W nowszych urządzeniach dzięki no frost nie zobaczymy zwykle na ściankach kryształów lodu, ale nawet je warto np. raz w roku rozmrozić. Jeśli nie masz tego systemu, to zapewne czeka Cię rozmrażanie kilka razy w roku. Oprócz tego, aby wilgoci było w lodówce możliwie mało, dobrze jest korzystać ze szczelnie zamykanych pudełek, najlepiej próżniowo. Przechowywane w nich produkty zachowają dłużej świeżość, a brak kontaktu ze schłodzonym powietrzem spowoduje, że nie będą ani przyjmować ani oddawać wilgoci. I to jest ta korzyść wspomniana w poprzednim punkcie.

4. Rozmrażaj w lodówce

Masz zamrożoną rybę w zamrażalniku i chcesz ją przyrządzić na kolację? Pomyśl o tym posiłku już w porze śniadaniowej i przełóż ją do chłodziarki, zamiast od razu wyjmować na stół. Dlaczego? Wolniejsze rozmrażanie – według wielu znawców – pozwala zachować właściwy smak i konsystencję dania, ale, co najważniejsze, zmrożona ryba będzie pomagała lodówce chłodzić wnętrze.

5. Ustaw właściwą temperaturę chłodziarce i zamrażarce

We wnętrzu lodówki powinna panować temperatura 7 stopni Celsjusza, a w zamrażalniku –18 stopni Celsjusza. Oczywiście im nasza lodówka bardziej chłodzi, tym nasz licznik prądu wskazuje większe zużycie. Jeśli powyższe wartości w naszym urządzeniu wynoszą np. 5 i –20 stopni, to musimy się liczyć ze zużyciem energii większym o kilkanaście procent.

6. Chowaj do lodówki możliwie chłodne produkty

Dla jednych brzmi jak oczywistość, dla drugich jak absurd. Jeśli przygotowaliśmy potrawę na następny dzień, to wpierw powinniśmy ją odstawić, aż osiągnie temperaturą pokojową. Zimą chłodna temperatura jest naszym sprzymierzeńcem. Zwłaszcza jeśli na dworze panuje mróz, a my chcemy zamrozić produkty. Wystawmy wtedy te produkty za okno i po kilku godzinach włóżmy je do zamrażalnika. Znakomita i darmowa oszczędność.

7. Sprawdzaj stan uszczelek

Zamknięte drzwi powinny ściśle przylegać do lodówki. Nie masz pewności, czy uszczelki nadają się do wymiany? Wstaw kartkę i zamknij drzwi, następnie przesuń ją, jeśli dobrze przylega, masz trudności z jej przesunięciem – uszczelka dobrze funkcjonuje, w przeciwnym razie trzeba ją wymienić. Domowi majsterkowicze mogą to zrobić samodzielnie – należy wtedy zamówić uszczelkę do naszego modelu lodówki.